Assalammualaikum, salam semua. Lewat sangat ke entri che mat hari ni? Nak kata apa, menu berderet menunggu giliran tapi mood nak menulis entri cukup2 takde, rasa blurr aje. Cuaca pun menganjak ke tengah hari dah mula mendung, masa tu bekejar2 nak settlekan photo shooting, maklumlah kita blogger masak2 ni ambik gambar kan guna cahaya semulajadi. Kalau hari mendung dan gelap, sukar lah nak ambik gambar. Kalau ambik pun hasilnya kurang memuaskan, macam malap aje. Ketupat goreng ini baki dari dari ketupat yang che mat rebus Jumaat lepas. Dan che mat goreng guna dalam 6 biji ketupat (ketupat segera NONA). Untuk rencah che mat masukkan udang, ayam dan dalam peti sejuk ada bebola ikan dan baki 3 batang jejari ketam. Semua ku masukkan sekali. Kalau suka pedas boleh tumbukkan 3-4 biji cili padi, tapi che mat guna cili kisar saja. Sedap dimakan panas dan sesuai setiap masa bila teringin seperti budak ini, memang kuat teringin manjang...ehemmm..
BAHAN-BAHANNYA :-)
6 biji ketupat segera (che mat guna ketupat NONA)
10 ekor udang saiz sederhana, dibersihkan
1/2 keping dada ayam, hiris memanjang*
1/2 camca teh lada hitam*(*digaul rata dan perap)
8 biji bebola ikan, belah 2 setiap 1
3 batang jejari ketam, potong 3 setiap 1
2 biji telur, dipukul sedikit
2 camca besar cili kisar
1 camca besar sos cili JALEN
1 camca besar sos tiram JALEN
2 camca besar lemak manis JALEN secukup rasa
2 pelepah sawi putih, siang berasingan batang dan daunnya
1 genggam taugeh, dibersih
5 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, cincang halus
Sedikit air
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Hirisan cili merah, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan
2 pelepah sawi putih, siang berasingan batang dan daunnya
1 genggam taugeh, dibersih
5 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, cincang halus
Sedikit air
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Hirisan cili merah, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ketupat dipotong kecil, ketepikan. Panaskan 3 camca besar minyak masak. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga harum dan bawang layu. Masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing. Tambah sos cili, sos tiram dan kacau rata, masak sekejap. Guna api kecil.
- Tambah ayam dan masak hingga ayam berubah warna, boleh masukkan sedikit air. Kemudian masukkan udang, bebola ikan dan jejari ketam. Kacau rata.
- Tambah kicap lemak manis dan batang sawi, kacau rata. Masukkan ketupat, gaul hingga rata. Tolak ke tepi kuali, masukkan sedikit minyak dan tuang telur. Biar telur kental, kemudian kacau rata bersama ketupat tadi.
- Tambah daun sawi dan taugeh, kacau dan masak sekejap. Rasa jika kurang masin anda boleh tambah sedikit lagi kicap lemak manis. Matikan api, dan tabur hirisan daun bawang, cili merah dan bawang goreng sebelum dihidangkan. Sedap dimakan panas.
No comments:
Post a Comment