Assalammualaikum...salam semua. Hari ni atas permintaan kami, masak sambal tempoyak daun kayu. Nama aje daun kayu tapi tak delah sampai masuk ke dalam hutan belantara ngambik daun kayu. Nak2 kalau che mat yang masuk, sebatu harimau dah tunggu sambil jilat2 bibir sebab tak sabau nak menggigit, gebu lah katakan. Cara memasaknya agak mudah dan che mat guna pucuk ubi, daun kunyit, pucuk labu dan petai. Semua bahan2 daun dimayang halus seperti bunga rampai. Petai anda hiris serong. Bahan utama dah tentu lah tempoyak, kalau takde, hilanglah nikmatnya dan bukan nama sambal tempoyak daun kayu. Untuk rencahnya che mat guna ikan bilis. Tahap kepedasan bergantung pada citarasa masing2. Macam che mat gun kurang lbih 40 biji cili padi kampung...ehemm...pedas juga tu.... Resipi seperti berikut...
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cekak pucuk ubi, asingkan dari tangkai, cuci dan toskan hingga kering
6 tangkai pucuk labu, ambil daunnya, cuci dan toskan hingga kering
5 helai daun kunyit, cuci dan toskan hingga kering
4 papan petai, ambil isinya
4 camca besar penuh tempoyak
1 liter pati santan
1 genggam ikan bilis, dibersihkan, rendam sekejap dan toskan
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
40 biji cili padi kampung
1.5 inci kunyit hidup
5 batang serai, hiris halus
CARA MEMBUATNYA :-)
- Pucuk ubi ubi, pucuk labu dan daun kunyit dimayang halus seperti bunga rampai. Petai diambil isinya, dan hiris. Ikan bilis ditumbuk hancur tapi tak perlu sampai halus sangat. Ketepikan.
- Masukkan bahan2 kisar halus ke dalam kuali bersama2 tempoyak dan ikan bilis yang ditumbuk tadi. Kacau rata dan tuang santan. Kacau dan masak hingga mendidih. Bila pekat sedikit, boleh masukkan bahan2 yang dimayang halus tadi dan juga petai. Gaul rata, guna api sederhna dan kacau selalu.
- Bila pekat, tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau rata dan masak sekejap lagi. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan jika tidak habis, anda boleh simpan dalam bekas kedap udara dan simpan dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment