Assalammualaikum. Salam semua, mungkin masa ni anda sudah berada di kampung, atau dijalan raya menuju ke kampung, moga selamat sampai. Che mat dah mula sibuk. Masa pun dah mula ketata. Nak ambik gambar biskut2 raya dan kek2 lapis yang che mat buat pun tak sempat dah. In sha Allah lepas raya pun boleh lah kan. Hari ni che mat masak paling ringkas. Jeruk mandai tumis cili, singgang ikan parang, telur dadar dan kangkung belacan. Yang lain tu semua anda biasakan, cuma tang jeruk mandai tu mesti ada yang tak berapa nak tau. Kalau tak silap che mat lah, mandai atau jeruk kulit cempedak satu hidangan orang2 Banjar. Diperbuat dari kulit cempedak, dibuang kulit luarnya dan dipotong besar2, kemudian dijeruk bersama air garam (anda boleh google nanti untuk melihat rupa 'mandai' tu macam mana). Mandai yang che mat guna ni pemberian Mak Jah Parit Rasipan, Batu Pahat, Johor. Pertama kali makan, terus jatuh cinta....serius sedap dan rasa dia sungguh esotik dengan baru harum cempedak. Selain ditumis macam che mat buat ni. Boleh juga dimasak lemak sama udang atau dimasukkan ke dalam asam pedas, seperti sawi jeruk. Nanti ada masa che mat bikin jeruk mandai dan kongsikan sama anda yea...
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan hirisan jeruk mandai @ jeruk kulit cempedak
1 gengga, ikan bilis, dibersihkan dan rendam sekejap, toskan
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 biji cili merah, hiris
1 biji cili hijau, hiris
1/2 camca teh gula
Garam jika perlu
CARA MEMBUATNYA :-)
- Cuci mandai atau jeruk kulit cempedak bawah air paip. Kemudian perah hingga kering dan hiris kecil. Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 2 camca besar). Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu, masukkan ikan bilis dan masak hingga ikan bilis sedikit garing.
- Tambah mandai, kacau rata dan masak hingga kering dan mandai kering. Tambah gula dan sedikit garam jika perlu. Kacau rata dan matikan api. Hidangkan bersama nasi panas dan ikan goreng..
No comments:
Post a Comment