Assalammualaikum, salam maulidur rasul untuk semua umat Islam. Anda masak apa hari ni, che mat masak yang senang2 aje. Resipi yang teramat biasa anda nampak diblog dts ni che mat masak masa Bro Framestone datang Ahad lepas. Tak berkesempatan nak masukkan sebagai entri (tapi kalau tak dijadikan entri pun takpe sebab dah kerap sangat..) Cuma pada pandangan che mat lah, walaupun berpuluh kali entri yang sama, tapi keadaannya tidak sama, maksudnya che mat ada kala tak tetap kan untuk satu2 resipi itu sentiasa terikat. Contohnya untuk masak lemak cili padi kali ini che mat hiris halus daun kunyitnya untuk mendapatkan rasa yang lebih ampuh. Satu yang che mat suka masak macam ni, kuah nya anda boleh gunakan sebagai pencicah lempeng pekak atau roti, semua boleh. Mungkin ada yang dah biasa memasaknya, namun bagi yang tak berapa biasa, che mat share resipi..
BAHAN-BAHANNYA :-)
800 gram ayam, dipotong ikut suka, cuci bersih dan toskan
4 biji kentang, kupas, dan belah 4 setiap 1, rendam
3 batang serai, diketuk
2 helai daun kunyit, dimayang halus
1 keping asam gelugor
1200 ml santan cair
400 ml pati santan
Air jika perlu
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
30 biji cili padi kampung
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
6 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
CARA MEMBUATNYA :-)
- Masukkan ayam ke dalam periuk bersama serai titik dan bahan kisar halus. Gaul rata dan masak sekejap hingga ayam kecut. Masukkan kentang (toskan), dan tuang santan cair. Masak hingga kentang empuk. Masukkan asam gelugor dan jika kurang kuah, boleh tambah sedikit air. Biar mendidih.
- Tuang pati santan, kacau rata dan perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Akhir sekali masukkan hirisan daun kunyit. Kacau dan biar mendidih dengan api kecil dan kacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
- Hidangkan bersama nasi panas dan lauk2 lain. Sesuai juga dihidangkan bersama roti bai, roti canai atau lempeng pekak...Selamat mencuba!!..
No comments:
Post a Comment