Salam semua. Che mat ada satu entri tertinggal yang belom sempat untuk dipublishkan. Mula2 tadi nak keluarkan untuk entri pagi, tapi keadaan tak mengizinkan. Dan sejak2 ni nak post gambar2 makan di FB pun rasa tak selesa. Yelah menghormati mangsa2 banjir di negeri2 pantai timur yang agak kritikal. Tapi sebagai blogger masakan, kami takde pilihan lain. Suka tak suka kena gak upkan di mana2 yang perlu. Untuk menjadi blogger masakan bukan semudah anda pergi ke kedai makan, pelayan hantar hidangan dan anda ambik gambar, tulis serba sedikit termasuk komen pasal harga, kebersihan, persekitaran dan sebagainya, terus boleh publish. Tapi tidak bagi kami, Blogger masakan perlukan masa dan tenaga, waimah ia hanya sandwich seperti gambar di atas tu anda kerja luangkan masa dari proses membuat hingga mengambil gambar lebih dari satu jam, bergantung pada keadaan. Satu che mat nak pesan lah, bagi anda yang rasa post2 gambar makanan ini mengganggu perasaan terutama dalam keadaan2 macam sekarang ni, takpe, anda boleh hindarkan blog che mat atau mana2 tempat che mat share kan gambar2 makanan terutama di instagram dan fb (boleh unfriend, takpe che mat tak kecil hati)...tu saja....Terima kasih sebab memahami...Bagi yang ingin mencuba, resipi mudah ini seperti dibawah, menghasilkan lebih kurang 4 biji tuna croissant sandwich...
BAHAN-BAHANNYA :-)
4 biji croissant (roti tanduk)
1 tin tuna (ayam brand)
1 biji bawang holland, saiz sederhana, dicincang halus
2 biji jeruk gherkin, cincang halus
1 biji limau kasturi, perah jusnya
2 camca besar penuh mayonnaise
BAHAN-BAHAN LAIN :-)
Hirisan timun secukupnya
Hirisan tomato secukupnya
Salad butterheas secukupnya (che mat hiris)
Keju cheesdale secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-)
- Toskan ikan tuna dalam tin, kemudian lecek dengan garfu hingga hancur. Tambah bawang holland, jeruk gherkins, mayonnaise dan jus limau kasturi. Kacau rata hingga semua mesra. Rasa dan jika ok, boleh ketepikan..
- Belah roti croissant, kalau suka anda boleh sapu sedikit mentega atau majerin. Susun, salad butterhead yang telah dihiris tadi (nak guna sehelai2 pun ok, ikut suka anda). Susun pulak keju (che mat potong 4 sekeping keju cheesedale). Kemudian susun timun, tomato dan akhir sekali sudukan bancuhan ikan tuna, ratakan dan tutup dengan bahagian atas croissant. Hidangkan segera untuk sarapan atau bila2 masa yang anda suka...Selamat mencuba!!.
No comments:
Post a Comment