Assalammualaikum. salam semua, Hari ni che mat tak masak, tapi masak juga sebenarnya. Kalau menu simple, atau menu cempak2, selalunya che mat anggap tak masak sangat. Contoh macam singgang ikan bilis basah. Satu menu yang mudah, sesuai untuk mereka yang berdiet, tanpa minyak, semua main masak macam tu saja. Bak antara penggemar singgang seperti ini. Pagi tadi che mat ke pasar dan beli ikan bilis basah (abang long che mat yang beli), ikan dia saiz agak kecil, selalunya besar sikit. Bonda che mat memang rajin mengerjakan ikan2 kecik macam ni. Selain dibuat singgang, ikan bilis basah sedap kalau diuat jemput2 atau digoreng celop tepung. Tapi pastikan anda belah dan buang tulang tengahnya terlebih dahulu. Nampak biasa2kan, tapi ia luar biasa bagi yang menggemarinya...ehemm termasuk che mat...
BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram ikan bilis segar, disiang, buang kepalanya dan cuci bersih
1/2 kiub pati ikan bilis (optional)
1 biji bawang besar, hiris
3 ulas bawang putih, diketuk
1/2 inci halia, diketuk
5 biji cili akar @ 2 biji cili hijau, belah 2 tapi tak putus
1/2 camca teh serbuk kunyit
1/2 camca teh pes asam jawa
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Bawang goreng untuk hiasan
Sedikit daun ketumbar, untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Masukkan air ke dalam periuk (kurang lebih 700 ml atau secukupnya). Masukkan juga bawang besar, bawang putih, halia, serbuk kunyit dan asam jawa. Kacau rata dan masak hingga mendidih.
- Masukkan kiub ikan bilis (jika guna) dan ikan bilis. Masak dengan api sederhana hingga ikan masak. Masukkan cili hijau, perasakan dengan garam secukupnya. Masak sekejap lagi dan kacau perlahan2. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur bawang goreng dan hias dengan daun ketumbar sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment