Salam semua, hari ni che mat masak singgang rebus saja. Ada yang tak suka?..takpe faham, masakkan macam ini bukan semua yang gemar. Che mat orangnya senang, apa saja yang halal dan tidak memudaratkan, semua aku ok. Kenapa che mat suka masak singgang?...selain ia satu masakan senang dan cepat dibuat, ia juga hidangan sihat. Yelah kan che mat kerap masak menu2 berprofile tinggi dan agak mewah dari segi kolestrol, jadi sekali2 kita selitkan dengan menu2 ringkas dan sihat. Lagi pun Bak antara penggemar masakan singgang, nak2 ikan segar yang baru naik dari laut.. Kalau che mat sebut baru naik dari laut ni bukan dah 2-3 hari ditangkap, tapi baru dalam 1 jam ditangkap. Tu pasal ikan dia bila dimasak singgang, punya lah sedap dan rasa isi ikan dia, masya Allah...lemak, manis dan segar sangat...
...mana pulak cekaunya che mat dapat ikan baru?....Tu hari masa ke Endau, kami singgang dirumah kenalan lama Bonda yang pernah menetap di Sedenak. Rumah beliau betul2 berada di Kuala Pontian, Pontian sini bukan Johor, tapi Pontian di Rompin. Beliau pulak jenis suka ke laut dan kebetulan masa kami singgah beliau baru saja balik, dan memang dah rezeki, maka dapatlah kami ikan pelaling segar (seperti gambar di atas) dalam 3+ kg macam tu...Ikan pelaling ni seakan2 ikan kembong dan rasa dia lebih lemak dari ikan kembong. Satu lagi bila ikan segar, anda masak apa sekali pun ia memang sedap. Esok kita bakar ikan pulak yea...ehemm...
BAHAN-BAHANNYA :-)
6 ekor ikan pelaling segar, disiang dan cuci bersih
1 batang serai, diketuk
1 biji cili merah, belah 2 tapi tak putus
1 biji cili hijau, belah 2 tapi tak putus
1 biji bawang besar, hiris
3 ulas bawang putih, diketuk
1 inci halia, hiris nipis
1 camca teh pes asam jawa (atau 1 keping asam gelugor
1/2 camca teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Air secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-)
- Tuang air dalam periuk (anggaran 1 liter), masukkan hirisan bawang besar, bawang putih ketuk, halia, serai, pes asam jawa (atau asam gelugor dan serbuk kunyit. Kacau rata dan masak hingga mendidih.
- Masukkan ikan dan perasakan dengan garam secukupnya (kalau suka nak masukkan kiub ikan bilis pun boleh). Kacau perlahan dan biar mendidih. Tambah cili merah dan cili hijau. Masak sekejap hingga ikan masak. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam2man..
No comments:
Post a Comment