Hari ni che mat kurang rajin nak masak. Lauk semalam masih berbaki dan bonda pulak pagi2 dah keluar. Kadang2 bila kita masak setiap hari, 7 hari seminggu tanpa cuti, otak pun boleh beku, kering. Nak2 kalau dalam rumah bukan selera sama, maksud che mat kalau kita masak yang pedas, ada yang tak boleh makan pedas. Bila masak yang ada petai atau tempoyak, ada yang tak makan dan sebagainya. Maka kenalah masak 2-3 jenis masakan walaupun dalam kuantiti yang sedikit. Tapi selalunya resipi yang senang. Contohnya hari ni, setelah 4 kali che mat bukak peti sejuk, akhirnya ku keluarkan terung dan masak tempra....errr...apa pulak tempra tu?...
Masak tempra satu hidangan orang peranakan Baba Nyonya. Kalau orang melayu kita kira masak kicap lah. Cuma dalam masak tempra dimasukkan sedikit cuka makan. Kebiasaannya masak tempra guna ayam, tapi sebenarnya boleh saja nak guna terung, daging atau telur..Menu simple ini menjadi kegemaran semua, tak kira usia. Makan sama nasi putih sedap, makan sama bubur nasi pun ngam juga, pendek kata masak tempra ni versatile. Ia tak pedas, tapi kalau anda suka pedas, boleh masukkan cili padi, ketuk2 sikit dan cempakkan ke dalam masak tempra....resipi memang mudah, anak2 pun boleh masak, takde hal punya...Ok jomm kit lihat resipi...
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 biji terung ungu (kalau saiz besar, guna sebiji)
1 genggam ikan bilis, dibersihkan, rendam sekejap dan toskan
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 biji cili merah, hiris serong
1 biji cili hijau, hiris serong
1/2 camca teh serbuk lada sulah
1 camca besar kicap pekat JALEN
5 camca besar kicap lemak manis JALEN
1/2 camca teh cuka makan JALEN
1/3 cawan air
Hirisan daun bawang untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Terung dipotong serong pada saiz sederhana tebal, direndam. Ikan bilis digoreng garing, angkat dan toskan. Panaskan 3 camca besar minyak dalam kuali, tumis bawang besar dan bawang putih hingga harum dan layu, guna api sederhana.
- Masukkan kicap pekat, kicap lemak manis, cuka dan air. Kacau rata dan biar mendidih. Masukkan terung (toskan), kacau rata. Tambah hirisan cili merah, cili hijau dan serbuk lada sulah. Masak hingga terung lembut, tetapi bukan lembik. Rasa dan jika ok boleh matikan api. tabur ikan bilis goreng dan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan bersama nasi panas.
No comments:
Post a Comment