Nak buat ke tak nak...nak buat ke tak nak, tapi memang mengidam sangat untuk makan sama nasi, ikan goreng dan ulam masa bukak puasa nanti. Fikir lah, terutama pasal haruman dia yang begitu memengsankan. Dan akhirnya che mat buat keputusan muktamad tanpa ada hasutan dari mana2 pihak. Terjadilah sambal tumis udang petai untuk berbuka puasa nanti. Yep, ini che mat masak awal, dan sebab ada masa sikit, cepat2 ku jadikan ia entri panas dari dapur mat gebu. Udang yang che mat guna bersaiz agak besar, dan guna dalam 15 ekor macam tu. Petai pulak ikut suka. Che mat guna isi dari 2 papan petai. Tak boleh buat banyak, sebab bulan puasa. Selain udang, sotong pun sedap gak masak macam ni. Sambal tumis pun nak buat entri ke?....Harus, sebab ada juga yang tak berapa reti nak masak sambal tumis...jadi entri ini khas pada mereka yang memerlukannya...terima kasih...
BAHAN-BAHANNYA :-)
15 ekor udang bersaiz besar, dibersihkan
2 papan petai, ambil isinya
1 biji bawang besar, hiris kasar
1 camca teh pes asam jawa
3/4 senduk nasi cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :-)
5 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
2 biji cili merah, buang biji kalau tak suka pedas
1/2 inci halia
1/2 inci belacan, dibakar
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 1/4 cawan). Tumis bahan2 kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing dan terbit minyak, guna api kecil dan kacau selalu. Tambah 1 camca besar minyak jika perlu.
- Masukkan pes asam jawa dan kacau rata. Tambah petai dan masak hingga petai lembut sedikit. Masuk udang dan bawang besar. Gaul rata. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak sekejap, dan boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas, ikan goreng dan ulam-ulaman....
No comments:
Post a Comment